Actualitat ← Altres notícies

Actualitat general |

Dia Mundial del Càncer: el dia de tothom

L'any 2014 es van diagnosticar 749 càncers a l'Hospital Universitari de Vic: el 57'6% en homes i el 42'4% en dones. Qui, d'alguna forma més o menys propera, no ha conviscut amb un familiar, amic, veí o company de feina amb càncer?

Dra. Marta Parera, cap de la Unitat d'Onco-hematologia del Consorci Hospitalari de Vic

Hi ha molts dies temàtics a l'any. Dies en què, per un moment, molta part de la població atura un segon el seu ritme de vida per dedicar un pensament a aquell grup de persones que tenen un especial problema. Qui no ha destinat en algun moment algun recurs propi (ni que tan sols sigui un pensament sincer) a algun tema que, per la raó que sigui, ens és especialment proper o impactant. I... qui d'alguna forma més o menys propera no ha conviscut amb un familiar, amic, veí o company de feina amb càncer?

Quan i on és més probable desenvolupar un tumor?

Les conegudes com a malalties neoplàsiques són molt comunes. L'any 2014 es van diagnosticar 749 càncers a l'Hospital Universitari de Vic: el 57'6% en homes i el 42'4% en dones. Més de la meitat d'aquests tumors es van donar  en persones entre els 60 i els 79 anys, amb una edat mitjana de 68 anys. L'edat en què es diagnostiquen els diferents tipus de càncers no ha variat significativament amb els anys, excepte en el cas dels tumors de mama, que cada cop es diagnostiquen en persones més joves. Més de la meitat (el 58,7%) dels càncers es concentren en cinc localitzacions: còlon i recte, mama, pròstata, bufeta urinària i pulmó, per aquest ordre.

El puc prevenir?

Dur uns hàbits de vida saludables, una dieta equilibrada i correcta, així com evitar un factor desencadenant conegut com és el tabac, ens ajudarà a reduir les probabilitats de desenvolupar un càncer. Un altre element que juga un paper clau és la detecció precoç: des de fa anys funciona a Osona i al conjunt de Catalunya el programa de cribratge de càncer de mama amb mamografies, i des de fa un any també s'ha començat a implementar a la nostra comarca el de càncer de còlon i recte, que està permetent detectar tumors en etapes inicials i potencialment més curables.

Cap al tractament personalitzat

Tot i que cada any oscil·len les xifres -per una qüestió pròpia de l'atzar-, no s'ha demostrat de forma contundent que, en curts períodes de temps, hagi augmentat significativament el nombre de pacients amb càncer. El que sí que s'ha observat és un important desenvolupament i millora en l'especialització dels tractaments oncològics. En pocs anys, hem passat de tractar "pacients amb càncer de pulmó", a tractar "aquell pacient amb aquell determinat tumor de pulmó". Estem entrant en l'era dels tractaments personalitzats, en base a estudiar les alteracions moleculars específiques de cada tumor de cada malalt. Això permet fer un tractament progressivament més específic, selectiu i amb menys efectes secundaris majors per als pacients.

Però no només arribem al tractament personalitzat amb millors tractaments, sinó també amb una coordinació més propera i estreta entre els professionals implicats en el procés diagnòstic i terapèutic del càncer. Cada vegada més es treballa de forma multidisciplinar: cirurgians, infermeres, onco-hematòlegs, psicòlegs, genetistes, experts en pal·liatius i molts més professionals van a una per aconseguir els millors resultats en cada pacient en concret.

Aquest abordatge multidisciplinar pren especial importància en els casos en què la malaltia evoluciona desfavorablement. Llavors, s'arriba a un punt en el que cal prioritzar tractaments simptomàtics i de suport que, de la mà dels professionals de cures pal·liatives, fan que l'etapa més dura pugui ser viscuda de forma digna, amb els menors símptomes possibles i sempre amb la sensació d'estar cuidat i acompanyat per professionals que saben ajudar en aspectes que van molt més enllà dels purs tractaments mèdics.

Una malaltia "econòmicament" respectada

Si bé és  cert que la situació de crisi econòmica no ajuda a ningú, també ho és que el càncer és una de les malalties que tothom respecta i protegeix: l'Hospital Universitari de Vic està dotat dels recursos necessaris per fer una excel·lent medicina oncològica. Ara bé, on més ha incidit la crisi és en la recerca de nous fàrmacs: els laboratoris i les grans empreses no disposen de tant capital com abans per impulsar estudis i assajos clínics. Tot i així, la situació s'ha sabut gestionar per part de tots i, actualment, els esforços econòmics i d'investigació se centren en els fàrmacs contundents, aquells que obtenen resultats significatius  ja des dels primers assajos pre-clínics on es testen. Aquestes "joves promeses" se segueixen  estudiant i potenciant, fet que permet a l'oncologia avançar tant com ho està fent.

Sumar entre tots

Però, sense dubte, el factor que també fa prosperar i avançar en el dia a dia de les persones amb càncer és l'ajuda de tots els que hi estan involucrats d'una o altra manera: dels pacients que s'aixequen cada dia amb el seu millor somriure i dient "endavant amb el dia!"; dels qui cada dia cuiden i es desviuen per fer millor la vida d'algun familiar o amic amb aquest problema de salut, i dels que participen en les infinites accions solidàries -actes per recaptar diners, donacions individuals, voluntariat, associacions sense ànim de lucre-. I és que, si ens ho proposem de forma més o menys directa, el Dia Mundial del Càncer pot ser el dia de tothom. Tots i totes podem sumar de mil maneres perquè aquesta malaltia tingui cada dia menys secrets i més solucions.