Actualitat ← Altres notícies

Activitat residents |

“Fer pràctiques a l’Hospital de Dia m’ha permès tenir molt contacte amb els pacients”

Entrevistem la Maria Baldà, estudiant de 6è any de Medicina a la Universitat de Girona, després de la seva estada de pràctiques a l'Hospital de Dia del Consorci Hospitalari de Vic. 

1. Quina ha estat la teva vinculació amb el CHV?

Al CHV hi he passat dues temporades. La primera va ser curta, de només un mes, durant l'estiu de tercer a quart de carrera. Vaig apuntar-me a unes pràctiques voluntàries per a les quals vaig triar el Servei de Medicina Interna. Vaig tenir la sort de tenir com a tutor el doctor Reynaga, amb qui passava visita cada dia dels pacients que ell tenia assignats a la planta d'hospitalització.

La segona ha estat a principis d'aquest curs, de setembre a novembre de 2015. Com estic a l'últim any de carrera, em tocava fer el Treball de final de grau (TFG), que comporta fer un treball escrit i unes pràctiques. Com havia tingut l'anterior experiència de les pràctiques a l'Hospital Universitari de Vic i coneixia alguns dels metges que hi treballen (de fet, vaig tenir el doctor Gianni Lucchetti i el doctor Xavi Pla com a professors a la universitat i em van encantar), vaig decidir demanar la plaça de Medicina interna a l'Hospital Universitari de Vic. 

2. Com valores la teva experiència a Vic?

L'experiència a l'Hospital de Dia ha estat espectacular. Si he de ser sincera, han estat els millors mesos de pràctiques que he fet mai. En primer lloc, perquè l'acollida per part de tot el personal va ser meravellosa. En segon lloc, perquè em van permetre veure com és el dia a dia real d'un metge i vaig aprendre molt, tant per la part més mèdica com per altres conceptes que no se'ns ensenyen a la universitat (gestió, economia, etc.). Per últim, perquè em van permetre practicar i veure de tot. Vaig poder fer anamnesis i exploracions físiques a tots els pacients que passaven per l'Hospital de Dia, vaig fer moltes paracentesis evacuadores, vaig acompanyar el metge durant tot el dia a tots els serveis de l'hospital... 

Crec que pel fet d'haver fet les pràctiques a l'Hospital de Dia he pogut tenir molt contacte amb els pacients. Cal dir que els pacients també han estat molt amables amb mi i el tracte rebut per part seva ha estat immillorable.

3. Què t'ha aportat l'estada al CHV?

Aquesta breu estada (i dic breu perquè realment m'hauria agradat que hagués durat molt més) m'ha fet créixer com a persona i com a futura metgessa. No només he après més medicina que mai, sinó que he pogut tenir molt contacte tant amb pacients com amb professionals de la sanitat. He vist moltes facetes del dia a dia dels metges que desconeixia o que almenys no havia vist en directe. He vist com realment molts dels professionals sanitaris s'esforcen per ajudar als pacients i als estudiants. A mi personalment, m'han acollit d'una manera meravellosa i m'han ensenyat moltíssim, sense estar obligats a fer-ho. 

Òbviament, també he après moltíssima medicina. He pogut veure plasmada la teoria que he estat estudiant durant anys a la pràctica diària. He vist que en medicina no tot és blanc o negre i que ens hem d'adaptar a les característiques del pacient i de la malaltia.

4. Per cloure el teu pas pel CHV, vas presentar, juntament amb el doctor Pla, els resultats dels primers sis mesos de l'Hospital de Dia. En què va consistir aquesta sessió?

Juntament amb el doctor Xavi Pla vam presentar els resultats dels primers sis mesos de l'Hospital de Dia, que és bàsicament el que vaig presentar com a TFG a la universitat. 

Al llarg dels sis primers mesos de funcionament de l'Hospital de Dia, vam recollir les dades dels pacients i les vam comparar amb les dades que teníem dels mateixos pacients durant els mesos en què l'Hospital de Dia no havia entrat en funcionament. Els resultats ens han impressionat. S'han aconseguit reduir el número d'hospitalitzacions, les estades hospitalàries i les atencions a urgències en més del 50% en els pacients que vam atendre a l'Hospital de Dia. 

També es van aconseguir reduir el número d'hospitalitzacions i les estades hospitalàries de tot l'hospital des que hi ha implantat el Programa PANORAMA, així que aquest èxit no només es pot atorgar a l'Hospital de Dia, sinó que cal atorgar-lo a tots els professionals que s'han agafat amb força al Programa PANORAMA i l'han utilitzat al seu favor.

Hem observat que el contacte entre l'Hospital de Dia i l'Atenció Primària ha estat un dels punts claus del funcionament de l'Hospital de Dia, ja que ha estat el servei que ens ha derivat més pacients. 

Els resultats obtinguts són molt favorables i esperem poder realitzar un estudi similar, però amb les dades recollides del primer any de funcionament de l'Hospital de Dia. Així, podrem veure si realment aquests resultats són tan favorables i podrem millorar el servei que donem.

5. Quins són els teus plans de futur?

Aquest juliol començo a estudiar seriosament per al MIR. Ara mateix estic apuntada a una acadèmia i vaig traient temps d'on puc per poder estudiar. El febrer de 2017, si tot va bé, em presentaré a l'examen. Si estic de sort i puc escollir especialitat, tinc molt clar que vull fer Medicina Interna. Aquestes pràctiques m'han acabat de confirmar que realment és la Medicina interna el que més m'agrada i m'han acabat de motivar per lluitar pel somni. El lloc també el tinc bastant clar: si ho puc fer al CHV, serà ideal! Per proximitat amb els de casa, per la formació que s'ofereix i pels professionals que hi treballen.